Следвайте Гласове в ТелеграмВносът на втечнен природен газ (LNG) в Европа

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВносът на втечнен природен газ (LNG) в Европа
Коментари Харесай

Вносът на втечнен природен газ в Европа за първи път изпреварва тръбния

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Вносът на полутечен природен газ (LNG) в Европа е изпреварил този, идващ на континента по тръби, за първи път предходната година, демонстрират данни на Energy Institute, представени от Bloomberg.

Промяната е сигнал, че континентът преформатира енергийната си инфраструктура по-бързо, до момента в който къса връзката с Русия след нашествието в Украйна. Обръщането на наклонността е даже още по-значимо, като се има поради, че интернационалното произвеждане се резервира релативно устойчиво през 2022 година по отношение на миналата, демонстрират статистическите данни.

Тръбният импорт в Европа през предходната година е бил към 151 милиарда куб. м по отношение на 232 милиарда година по-рано, демонстрират данните. Спадът на годишна основа от 35% е в контрастност с вноса на LNG, който се усилва до 170 милиарда куб. м през 2022 година от 108 милиарда година по-рано.

Данните на Energy Institute за вноса на природен газ по тръби и като LNG през годините. Графика: Bloomberg LP Данните на Energy Institute за вноса на природен газ по тръби и като LNG през годините. Графика: Bloomberg LP

Европа е била водещ пазар, което е помогнало за привличането на повече полутечен природен газ, запълвайки празнината, оставена от съветското доставяне. Това е довело до рекордни цени и волатилност на газовите пазари, помагайки и за инфлацията на континента, потискайки индустриалното произвеждане на фона на икономическото закъснение.

Войната в Украйна прекатурна „ догатките за снабдяването по света “, разяснява Ник Уайт, основният изпълнителен шеф на основания в Лондон институт. Измененията „ провокираха ценова рецесия и изразителен напън върху цената на живота в доста стопански системи “.

През годината страните на континента побързаха да конфигурират още нови терминали за импорт, като даже Германия се причисли към групата на вносителките за първи път. Компаниите за комунални услуги също бяха в синхрон с вноса от страни като Съединени американски щати, като налице бе и ориентиране към възобновими източници на сила като вятър и слънчева сила.

Инфо: investor.bg

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР